Till innehåll på sidan

Årskurs 4

VECKOBREV FÖR ÅRSKURS 4

 

Vecka 40

Svenska: Faktatexter/Beskrivande texter om djur. Vi läser och jobbar med hur en beskrivande text är uppbyggd. Vi skriver texter tillsammans. Detta kopplas till NO-avsnittet.
Läxa till torsdag: Veckans ord, eleverna tränar på att stava orden rätt: gjorde, gick, kunde, vecka, kommer, allt, alltid, aldrig, kastade, annan, räddade, sjunga

Matematik: Vi fortsätter att arbeta med subtraktion.
Läxa till fredag: papper med additions- och subtraktionsuppställning.

NO - Biologi: ”Så funkar det i naturen", denna vecka: ”Sjön och älven”. Vi tittar närmare på fiskgjusen, gäddan och kräftan. Vi skriver ”beskrivande texter”

NO - Kemi:  ”Kemiförsök”. Vi plockar ihop våra saker i vårt kemilaboratorium och börjar undersöka våra fem hemliga ämnen. Vi dokumenterar i en egenskapstabell.

SO: Vi arbetar vidare med Medeltiden.

Engelska: Denna vecka arbetar vi med verbet ”to be” (”att vara”).

Läxa blir att kunna böja verbet och kunna säga och skriva enklare mening där verbet finns med. Eleverna ska även kunna kortformerna:

I am (I´m)

You are (you´re)

He, she, it is (he´s, she´s, it´s)

We are (we´re)

You are (you´re)

They are (they´re)

Idrott och hälsa: Simning för simgruppen på tisdag. De elever som har idrott på torsdagar kommer denna vecka att börja med inomhusidrott. De kommer att vara i Vällingbyhallen. Där finns det omklädningsrum så eleverna ska ha med sig ombyte och handduk till lektionerna. Ämnet heter ju idrott och hälsa så det är viktigt att eleverna byter om och duschar efter idrotten för att sköta sin hygien.

Slöjd: Textilslöjd – Eleverna tar körkort för symaskinen

           Träslöjd – Eleverna tar körkort för borrmaskinen och gör gubbar.

Övrigt: Måndag den 3/10 har lärarna planeringsdag, då är eleverna lediga.

De elever som fyllt i lappen om att de ska vara på ”Klubben” är välkomna dit.

 

Vecka 39

Svenska: Vi har avslutat vårt tema om myter, genom att skriva egna myter. Den här veckan inleder vi ett tema om djur. Vi kommer att läsa om olika djur och lära oss att skriva beskrivande texter om djuren. Detta gör vi även på en del No-lektioner. Pedagogisk planering för arbetsmomentet finns i klassrummet och har mailats hem. Läxa till torsdag: Veckans ord, eleverna tränar på att stava orden rätt: djur, tillhör, föda, kännetecken, livscykel, förekomst, finns, ungar, lever, äter, tillsammans, päls

Matematik: Vi fortsätter med addition och subtraktion.

NO Biologi: ”Så funkar det i naturen”. Denna vecka pratar vi om Kusten och havet. Vi tittar närmare på brännmaneten, sillen, gråsälen och blåstången. Vi skriver ”beskrivande texter”.

Kemi: ”Kemiförsök”. Vi kommer denna vecka att börja med terminens arbetsmoment i kemi. Vi kommer att arbeta i halvklasser 50 min/grupp, 4B på måndagar och 4A på fredagar. Den andra halvklassen är då med Said i klassrummet och arbetar med svenska och matematik. Pedagogisk planering för arbetsmomentet finns i klassrummet och har mailats hem.

SO: Vi inleder ett arbete om Medeltiden.

Engelska: LÄXA (till onsdag för 4b och till torsdag för 4a): läs s. 14-15 i textbook samt öva på orden. Gör klart s. 100-101 i workbook. (Vi kommer att arbeta med grammatik och dessa sidor under lektionerna.)

Idrott och hälsa: Simning för simgruppen på tisdag och uteidrott för övriga på torsdag

Slöjd: Textilslöjd – Eleverna tar körkort för symaskinen

           Träslöjd – Eleverna tar körkort för borrmaskinen och gör gubbar.

Övrigt: Tisdagen den 27/9 har lärarna möte efter lunch. Eleverna som inte simmar slutar då redan 12:20. Klubben har öppet från 12:20 denna dag så eleverna kan gå dit om man är inskriven där.

Alla elever som ska simma denna tisdag får var på klubben fram tills det är dags att gå till simhallen kl.14:00.

Måndagen den 3/10 har lärarna en planeringsdag, då är eleverna lediga. Klubben har öppet för de elever som är inskrivna där om man vill gå dit.

Hälsningar Agneta, Fredrik och Said

 

Vecka 38

Svenska: ”Myter”. I momentet arbetar vi med läsförståelse och vi lär oss hur man skriver återberättande texter.
Läxa till torsdag: Veckans ord, eleverna tränar på att stava orden rätt: därefter, sedan, till slut, igår, först, en gång, varje dag, slutligen, på kvällen, på morgonen, medan, i många dagar.

Matematik: Vi inleder momentet ”Addition och subtraktion”. Läxa till fredag: Mattepapper – Läxa 4

NO: Biologi: ”Så funkar det i naturen”. Denna vecka pratar vi om: Växter och djur som trivs på den odlade marken. Vi tittar närmare på: Kon, ladusvalan, huggormen och humlan.

SO: Vi avslutar arbetet med Vikingatiden.

Engelska: Ingen läxa denna vecka. Vi kommer att arbeta med ”The book about me” på lektionerna.

Idrott och hälsa: Simning på tisdag och uteidrott på torsdag för de olika grupperna

Slöjd: Textilslöjd – Eleverna tar körkort för symaskinen

           Träslöjd – Eleverna tar körkort för borrmaskinen

Övrigt: Eleverna kämpade mycket bra på skoljoggen i torsdags. Alla sprang minst 3 varv, en del sprang 8 varv. Varje varv är ca 1 km, imponerande!!

Nu har det blivit mycket bättre med att komma i tid på lektionerna efter rasten, bra!

Båda klasserna är också väldigt duktiga på att läsa på och lämna in läxan i tid, jättebra!!

Bygget av ny idrottshall pågår som bäst och vi ber alla elever och föräldrar att respektera de avstängningar som gjorts. Det har kommit till vår kännedom att såväl elever som föräldrar använder den trottoar som är avspärrad med en bom. Lastbilschaufförerna har ingen möjlighet att upptäcka en person som går där det är avstängt. Vi måste hjälpas åt så att ingen olycka sker. Vi kommer även be de som ansvarar för bygget att spärra av med mer än en bom.

Hälsningar Agneta, Fredrik och Said

 

Vecka 37

Svenska: ”Myter”. I momentet arbetar vi med läsförståelse och vi lär oss hur man skriver återberättande texter.
Läxa till torsdag: Veckans ord, eleverna tränar på att stava orden rätt: stark, modig, törstig, arg, vänlig, kär, glad, ledsen, hungrig, snäll

Matematik: Vi repeterar momentet ”taluppfattning” samt gör en diagnos.
Läxa till fredag: Mattepapper – Läxa 3

NO: Biologi: ”Så funkar det i naturen”. Denna vecka pratar vi om växter och djur som trivs på ängen.
Eleverna får forska om blåvingen, blåklockan, gräshoppan eller rådjuret. Utelektion på en av No-lektionerna, om vädret tillåter det.

SO: Vi arbetar vidare med Vikingatiden.

Engelska: Läxa (till onsdag för 4b och till torsdag för 4a): läs högt texten på sid 11 i ”textbook” samt öva på glosorna som hör till kapitlet. Om man inte är klar med de övningarna i ”workbook” vi under lektionerna arbetat med, ska dessa göras klart hemma s. 12-15 övn. A, B, C, D samt ”Put it all together” (på sid 15) där du ska skriva en kort text om dig själv på engelska.

Idrott och hälsa: Simning på tisdag för simgruppen.

Slöjd: Textilslöjd – Eleverna tar körkort för symaskinen
Träslöjd – Eleverna tar körkort för borrmaskinen

Övrigt: Torsdagen den 15/9 är det skoljoggen. Fyrorna kommer att springa kl.12:40 - 13:40. Efter skoljoggen slutar eleverna. Vill man skänka en springslant till SOS barnbyar går det bra att ge bidraget till oss klasslärare.

Det är en del elever i årskursen som kommer in lite sent till lektionerna efter rasterna.

Vi kommer nu att vara lite mer noga med att notera sen ankomst och då kommer också ni föräldrar att få ett sms om att ert barn inte är på lektionen. Det gäller endast de som fyllt i att de vill ha sms från skolan. Prata gärna med era barn om vikten av att passa tiden.

Hälsningar Agneta, Fredrik och Said

 

Vecka 36

Svenska: ”Myter”. I momentet arbetar vi med läsförståelse och vi lär oss hur man skriver återberättande texter.
Läxa till torsdag: Veckans ord, eleverna tränar på att stava orden rätt: jätte, dvärg, människa, gudar, gudinnor, värld, äventyr, vikingar, regnbåge, spännande, läskig, monster

Matematik: Läxa till fredag: Mattepapper – Läxa 2
Vi fortsätter med momentet ”Taluppfattning”

NO - Biologi: ”Så funkar det i naturen”.
Denna vecka pratar vi om: Allt i naturen hör ihop, Vad händer med allt som dör? Utelektion på en av No-lektionerna, om vädret tillåter det.

SO - Historia: Vi fortsätter med Vikingatiden

Engelska: Läxa (till onsdag för 4b och torsdag för 4a)
Läs högt minst fem gånger i textboken sid 10.
Öva på orden/glosorna sid 10, genom att skriva dem flera gånger, både på svenska och engelska.
Det finns en jättebra länk man kan gå in på för att öva: www.liber.se/glosmaskin Kolla sedan vad kapitlet heter och klicka dig rätt.
Vi arbetar under veckan vidare i boken med kapitlet ”I live on Victoria Road” där vi kommer att lära oss hur man frågar och själv berättar var man bor, telefon nr etc.

Idrott och hälsa: Simning på tisdag för simgruppen, övriga har uteidrott på torsdag

Slöjd: Textilslöjd – Eleverna tar körkort för symaskinen

            Träslöjd – Eleverna tar körkort för borrmaskinen

Övrigt: Nu är vi igång med alla ämnen och eleverna har nu träffat alla sina nya lärare. Klasserna fungerar utmärkt och de arbetar superbra! Vilka trevliga barn!

Under vecka 36 kommer det att vara fotografering. Vi kommer att ta klassfoto och porträttfoto. Eleverna får med sig en lapp hem av fotografen. Där får ni information om hur man gör om man vill beställa fotona. 4A kommer att fotograferas måndagen den 5/9 och 4B onsdagen den 7/9.

Vi vill påminna om föräldrarådet som är i skolans personalrum torsdagen den 8/9 kl.18:00.

Agneta kommer att vara ledig onsdag-fredag denna vecka, Fredrik kommer att vara ledig på fredagen. Said kommer då att ansvara för år 4 tillsammans med någon vikarie.

Planeringen för vecka 37 kommer då att mailas hem på måndagen.

Hälsningar Agneta, Fredrik och Said

                                               

Vecka 35

Svenska: Vi inleder arbetsmomentet ”Myter”. I momentet kommer vi att arbeta med läsförståelse och vi kommer att lära oss hur man skriver återberättande texter.
Läxa till torsdag: Veckans ord, eleverna tränar på att stava orden rätt: Lunch, hösttermin, mellanstadiet, korridor, klassrum, matsal, idrott, skåp, hänglås, toalett, mobiltelefon, fotbollsplan

Matematik: Läxa till fredag: Mattepapper – Läxa 1
Vi fortsätter att arbeta med kapitel 1- Taluppfattning.

NO - Biologi: Vi inleder arbetsmomentet ”Så funkar det i naturen”.
Biologi denna vecka: *Allt i naturen hör ihop *Allemansrätten *Vad är en art? Vi kommer ett par veckor framåt att vara ute på en av No-lektionerna, om vädret tillåter det.

SO - Historia: Vi fortsätter med Vikingatiden

Engelska: Läxa 4A till torsdag och 4b till onsdag: läsa högt minst fem gånger sid. 8+9. Lär dig glosorna (orden) längst ner på sid. 9. Du måste skriva ner glosorna när du övar hemma. Vi har presenterat oss själva litegrann och nu ska vi börja arbeta med första och andra kapitlet i boken. 

Idrott och hälsa: Denna vecka börjar simundervisningen på tisdagar för de elever som ska simma. För övriga elever är det uteidrott på torsdagar.
Vi har skickat hem grupperna för simningen och idrotten, samt ett brev från idrottslärarna. Vi mailar dessa grupper och brevet till er igen.

Slöjd: Textilslöjd – Eleverna tar körkort för symaskinen

           Träslöjd – Eleverna tar körkort för borrmaskinen

Övrigt: Första veckan har nu gått och vi tycker att det har varit en kanonvecka. Vilka trevliga elever! Det känns jättebra att vara igång, hoppas att eleverna också tycker att det känns bra.

Till varje nytt arbetsmoment vi inleder går vi igenom en ”Pedagogisk planering” med eleverna, där står det vad vi kommer att arbeta med, hur länge vi ska arbeta med just det momentet och vad vi ska lära oss under momentet. Vi har dessa uppsatta i klassrummet. Vi mailar även dessa hem till er föräldrar med veckoplaneringen.

Eleverna har ”Elevens val” på onsdagar.  Vi kommer att vara uppdelade i 4 grupper: *Naturenorientering med Isak *Lekar på skolgården med Said *Fotboll på Grimsta IP med Jimmy *Läxhjälp i klassrummet med Agneta.

Eleverna har fått välja vilken grupp de vill vara i. Dessa grupper kommer vi att ha de första 5 veckorna sedan gör vi nya val och nya grupper.

Har man varit borta från skolan några dagar eller inte hunnit med skolarbetet en vecka är man med Agneta och jobbar ikapp.

Skolan har ett ”Föräldraråd”, där ni föräldrar som vill är med och träffar andra föräldrar samt skolans rektor Marita Svahn. Där får ni information om vad som är på gång i skolan och ni får chans att diskutera saker med andra föräldrar. Det är möte 2 gånger/termin. Första mötet är torsdagen den 8/9 kl.18:00. Det vore bra om vi har några representanter från år 4. Är det någon som skulle vilja vara med på ”Föräldrarådet” så maila Agneta eller Fredrik.

Marita Svahn kommer sedan under veckan maila en inbjudan till de intresserade. Det får gärna vara flera från varje årskurs.

De elever som går på ”Klubben” på eftermiddagarna har chans att delta på deras läxhjälp på måndagar.

Grimstaskolan fyller 60 år nu i dagarna. Detta kommer vi att fira på skolgården fredagen den 2/9.

Hälsningar Agneta, Fredrik och Said

 

Dela:
Kategorier: